Múzeumok Éjszakája a Debreceni Református Kollégiumban

Publikálva: Intézmény: DRK Múzeuma

A következő programokkal várjuk kedves látogatóinkat:

Református örökségünk kincsei: Kárpátalja

16.30-17.00

(tárlatvezetés, DRK, Múzped terem)

Kárpátalja 3 templomának (Bene, Palágykomoróc, Huszt) felújítás előtti s utáni állapotát mutatja be fényképeken, ősi ezüstkincsek és reformáció kori iratokkal ékesítve. A kiállítást a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola történelemtanára, dr. Kész Barnabás mutatja be.

Jónás története

17.00-17.45 és 20.00-20.45

(bábjáték, DRK, Múzped terem)

A Fabula et Figura Műhely bábszínházi előadásán a bibliai Jónás próféta történetét keltjük életre kicsik és nagyok számára egyaránt.

A látogatás korlátozott létszámhoz (max.: 40 fő) és regisztrációhoz kötött. Regisztrálni előzetesen a muzeum.drk.hu oldalon, és a 06-52/614-370-es számon, valamint a helyszínen lehet. Gyülekező a Múzeum pénztára előtt.

Bibliai famakettek hittan órára

18.00-18.30

(interaktív, DRK, Múzped terem)

Fából készített makettek elevenítenek meg számos bibliai történetet Bábel tornyától az irgalmas samaritánusig. Bemutatót tart a készítőjük, Budai Árpád, a dunaújvárosi református iskola hittan- és technikatanára.

Énekelt Petőfi versek

19.00-20.00

(ének, DRK, Múzped terem)

Számos Petőfi-vers talált dallamra az elmúlt évszázadok alatt. Keressünk együtt a költeményekhez illő népdalokat! Hegyesiné Lázár Edit és Horváth Zsuzsa várja közös éneklésre az érdeklődőket.

Debreceni ezüstök és terítők: az egyházművészet remekei

19.00-20.00

(tárlatvezetés, DRK, Egyházműv. terem)

A Református Kollégium idén 50 éves állandó kiállítása a legelső a református közegben, mely számos műremeket tartalmaz, ezüstkannának, úrihímzéses terítők kerülnek elénk dr. P. Szalay Emőke etnográfus tárlatvezetésén.

Vár a Bagolyvár Kézműves Kuckó!

16.00-22.00

(kézműveskedés, DRK, 1. emelet)

Készítsd el egyedi KincsesTár memóriajátékodat, hűtőmágnesedet vagy éppen a Fazekas Mihály által szerkesztett Debreceni Magyar Kalendáriom mai változatát.

A föld és a tűz mestersége

16.00-22.00

(kézműveskedés, DRK, 1. emelet)

A debreceni fazekasmesterség titkaiba avat be Terdik Angéla, népi iparművész.

Éjszakai tárlatvezetés

17.00-18.00, 20.00-21.00 és 22.00-23.00

(tárlatvezetés, DRK)

Éjszaka a Múzeumban Herczeg Zsuzsival, elképesztő történetek és anekdoták a Kollégium és Debrecen ősi világából.

Kölcsey diákkori kutatásai és a Himnusz

18.00-19.00

(tárlatvezetés felnőtt DRK, földszint)

Ráláthatunk Kölcsey diákéveinek tudományos kutatásaira, az első Magyarország térképre és az első magyar nyelvű globusra. Itt kerül bemutatásra Égerházy Lászlónak a Himnuszról készített unikális alkotása is. A tárlatot a kiállítás kurátora, dr. Győri János mutatja be.

Kincsek a Nagykönyvtárból

19.00-19.30 és 21.00-21.30

(tárlatvezetés, DRK, 2. emelet)

550 éve jelent meg Magyarországon az első nyomtatott könyv. A neves évfordulón a kollégiumi könyvtár válogatott ritkaságait mutatja be dr. Oláh Róbert főkönyvtáros.

Orlai Mohács-festménye másként

19.30-20.00 és 21.30-22.00

(tárlatvezetés, DRK, 2. emelet)

Orlai Petrich Soma festménye a Mohácsnál elesett II. Lajos király testének feltalálását rögzíti, de színei, kompozíciója átvitt értelmű üzenetet rejt. Dr. Csorba Dávid és dr. Veress Dániel tart tárlatvezetést.

Guided tour in English

20.00-21.00

(tárlatvezetés, DRK, 2. emelet)

The Great Library (Nagykönyvtár) with its six hundred thousand volumes is one of the world’s most beautiful libraries. The school history exhibition provides information about student life of old times. Dr. Teofil Kovács invites our visitors there.

Deuschsprachige Führung im Museum

22.00-23.00

(tárlatvezetés, DRK, 2.emelet)

Die Große Bibliothek (Nagykönyvtár) ist mit ihren sechshunderttausend Bänden eine der schönsten Bibliotheken der Welt. Die Ausstellung zur Schulgeschichte informiert über das studentische Leben früherer Zeiten. Dr. Teofil Kovács hëlt eine merkwürdige Führung hier.

Protestánsként Európában

16.00-23.00

(kiállítás, DRK, 2.emelet)

Mit jelent protestánsként élni Európában? Az Oratórium előtti molinókon a sokszínű európai protestantizmusról kaphatunk képet.

1848-as kalandjáték

16.00-22.00

(kalandjáték, DRK)

Egy igazi hős után nyomozhattok Fruzsi nénivel, aki félelmet nem ismerve szembeszállt a Nagykönyvtár „hívatlan látogatóival”.

Vacskamati virágja

16.30-17.00

(színház, DRK, udvar)

Lázár Ervin örökbecsű mesehőse, a Négyszögletű kerekerdő lakója, Vacskamati lép közénk a MJPMK Alföld Gyermekszínpad előadásában.

Lúdas Matyi: vásári képmutogató

kicsiknek és nagyoknak

18.00-18.30

(színház, DRK, udvar)

Ebben a közös játékban a Kollégium udvarán szurkolhatunk a Döbrögi uraságot kijátszó Lúdas Matyinak Fruzsi és Edit nénik vezetésével.

Középkori lovagok bemutatója

19.00-21.00

(interaktív, DRK, udvar)

Nagy Lajos királyunk 14. századi világát elevenítjük meg: férfi és női ruházat, lovagi bepáncélozódás, fegyverpróba, vívásoktatás, íjászkodás, közben zenék dobbal, kobozzal, kavallal.

Gerundiumemelés és tógafotó

16.00-21.00

(interaktív, DRK, udvar)

Az ősi kollégium két ismert szimbóluma, a tűzoltó diákok eszköze (gerundium) és a nagydiákok viselete (tóga) lesz kipróbálható egész este. Az erősek erőt emelnek, a pihentek képet kapnak magukról.

A debreceni címer

és a szerszámok dicsérete

17.00-22.00

(interaktív, DRK, udvar)

Az idén városi szabadságának 330. évfordulóját ünneplő Debrecen 8 címerét faragta meg Égerházy László szobrászművész egyetlen fára. Erről is fog mesélni és bemutatót tart ősi fafaragó szerszámokról, az előttünk jártak mesterségbeli tudásáról.

Restaurátor Műhely: papírmunkák,

3D nyomtatás és korongozás

16.00-22.00

(kézműveskedés, DRK, udvar)

A A DRK Múzeuma restaurátorai (Fábián-Tóth Hajnalka és Ősz Attila) vezetésével a „papírmunkák” műhelyben kipróbálhatod a papírmerítés és rakosás, márványozás művészetét. Lehet 3D-s nyomtatást megnézni, és Gál Tamás fazekassal korongozni.

Vásári forgatag

16.00-23.00

(attrakció, DRK, udvar)

Az Ókollégium udvarának egyik sarkában a Nagytemplom Kávéja gőzölög, kukorica pohárban kókusz és gold latte (Zádor Kávé), mellette ínycsiklandó sütemények, pogácsák, fagylaltok és limonádék várnak (Ladányi Cukrászda). Az udvar másik sarkán kovásszal készült, mediterrán ízvilágú péksütemények közt ehetsz kollégiumi brúgót (Derce Pékség). Vehetsz hozzá aszalt paradicsomos-bazsalikomos gomolyát, parenyicákat (Gyugos Sajt), és házi szörpöket, eper- és szilvalekvárt (Üvegbe zárt Hajdúbagos), paprika- és padlizsánkrémet (Derecskei Fenséges), és mindezt leöblítheted igazi debreceni kézműves sörökkel (Debreczeni Sör). Vehetsz ősi technikával készült, horgolt-és textilportékákat (Amigurumi), kézműves szappanokat (Aida Levendulaház). És ha elfáradtál, vegyél le egy könyvet az udvari padok mentén található könyvespolcokról – netán ha nagyon megtetszett, vidd haza! (a Nagykönyvtár ajándéka)

Bemutatkozik a Levéltár

17.00-17.30 és 17.30-18.00

(tárlatvezetés, TTRE Levéltára)

„Mindent a szemnek semmit a kéznek...”- ismerkedő sétára hívjuk látogatóinkat a legnagyobb magyar református levéltárba.

A látogatás korlátozott létszámhoz (max.: 8 fő) és regisztrációhoz kötött. Regisztrálni előzetesen a muzeum.drk.hu oldalon, és a 06-52/614-370-es számon, valamint a helyszínen lehet. Gyülekező a Múzeum pénztára előtt.

Állat- és ásványgyűjtemény

20.00-21.00 és 21.30-22.30

(tárlatvezetés, DRK Gimnázium)

A Református Gimnázium épületében található a Nagy Jenő Állatgyűjtemény és a Szőnyi-féle ásványgyűjtemény, melyet a Gimnázium tanárai, dr. Veressné Létai Ágnes és Uherkovich Zoltán mutatnak be az érdeklődők számára.

A látogatás korlátozott létszámhoz (max.: 40 fő) és regisztrációhoz kötött. Regisztrálni előzetesen a muzeum.drk.hu oldalon, és a 06-52/614-370-es számon, valamint a helyszínen lehet. Gyülekező a Múzeum pénztára előtt.