Bemutatkozás

Az 1538 óta ugyanazon a helyen, megszakítás nélkül működő Debreceni Református Kollégium, amely a szomszédságában álló Nagytemplommal együtt 2013 óta nemzeti emlékhely, nemcsak a magyar reformátusság, hanem az egyetemes magyar kultúra egyik jelentős bástyája. Az intézmény falain belül szerveződő oktatás kezdettől fogva rendelkezett könyvgyűjteménnyel, iskolai szemléltető eszközökkel és az egyre gyarapodó szellemi munkát dokumentáló iratgyűjteménnyel.

A Közgyűjtemények épülete

Ezekből alakult ki idővel a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményeinek mai három egysége: a Nagykönyvtár, a Levéltár és a Múzeum. Az egyes intézményegységek olvasó-, kutató- és kiállítótermeiben, raktáraiban őrzött szellemi kincsek a 16. századi reformáció hatására formálódó jelentős kulturális és vallási örökségnek a részét képezik, mégis különböző módon járulnak hozzá a református örökség értelmezéséhez.

Igazgatója a Nagykönyvtár, a Levéltár és a Múzeum dolgozóinak közös munkáltatója, s ezen túl feladata a három egység tevékenységének összehangolása. A Közgyűjteményi Hivatal látja el a három intézmény gazdasági, munkaügyi folyamatait, felügyeli a közös informatikai rendszert. Az intézményi igazgatók a szakmai munka megszervezéséért és felügyeletéért felelősek.

Intézményeink: